Creëer een bedrijfsnoodorganisatieplan volgens de NEN 8112 norm
De NEN 8112 is de Nederlandse norm voor bedrijfsnoodplannen. Met de richtlijnen uit deze norm kunt u als onderneming adequaat reageren op een noodsituatie. De NEN 8112 norm vervangt de NEN 4000:2008 Bedrijfshulpverlening en NEN 8112:2010 Leidraad voor ontruimingsplannen. Nieuw aan de NEN 8112 is dat binnen deze norm drie categorieën worden gecombineerd. Zo richt het bedrijfsnoodorganisatieplan zich op Bouwkundige, Installatietechnische en Organisatorische maatregelen (BIO) om risico’s te beheersen. Het doel van deze norm is om veiligheid voor de medewerkers te creëren en de impact van incidenten te beperken. Preventief heeft ruime ervaring om een deskundig en zorgvuldig plan op maat te maken, zodat u voldoet aan de NEN 8112 norm. Bovendien kunt u bij ons terecht voor diverse opleidingen op het gebied van bedrijfsveiligheid, zoals een VCA VOL of VCA Basis opleiding, training voor brandpreventie, AED cursus of cursus EHBO. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie via de website.
Wat houdt de NEN 8112 precies in?
De NEN 8112 is opgesteld om ervoor te zorgen dat ondernemingen een zorgvuldige bedrijfsnoodorganisatie (BNO) opstellen. Zo moet u bijvoorbeeld een preventief ontruimingsplan hebben, zodat u in het geval van calamiteiten snel en adequaat kunt handelen bij een ontruiming. In de NEN 8112 vindt u handvatten om u te ondersteunen bij dit BNO beleid. Zo staat er een lijst in de regelgeving met eisen waaraan uw ontruimingsplan moet voldoen. Het draait er bij deze aanwijzingen vooral om dat het voor iedere medewerker duidelijk is wat er moet gebeuren in het geval van een ontruiming. Zo staat er bijvoorbeeld in heldere termen uitgelegd welke taken bijvoorbeeld BHV’ers hebben gedurende een ontruiming. Een belangrijk voordeel aan een BNO volgens de NEN 8112 is dat uw ontruimingsplan direct herkenbaar is voor bijvoorbeeld hulpdiensten, omdat de NEN normen het meest gangbaar zijn voor een BNO.
Is de NEN 8112 verplicht?
Of het opstellen van een ontruimingsplan verplicht is, hangt af van uw bedrijf. Is er in het gebouw een brandmeldinstallatie aanwezig? Dan bent u wettelijk verplicht om een ontruimingsplan op te stellen en geregeld een ontruimingsoefening uit te voeren. Bezit uw gebouw geen brandmeldinstallatie, dan is een ontruimingsplan niet verplicht. Het ontruimingsplan behoort tot het bedrijfsnoodplan. Of een ontruimingsplan wettelijk vereist is, is bovendien afhankelijk van het gebouw. Hoe groot is het oppervlak van de ruimte in vierkante meters? Hoeveel etages zijn er in uw bedrijf aanwezig? Wat is de hoogte van uw gebouw, en voor welke doelstellingen maakt u gebruik van dit pand? Voor kantoorpanden geldt bijvoorbeeld dat een brandmeldinstallatie wettelijk vereist is bij een gebruiksoppervlakte van 500 m2. Ook is er een brandmeldinstallatie nodig als het pand uit meer dan één etage bestaat. Heeft u echter een kinderdagverblijf? Dan is een brandmeldinstallatie vereist als u kinderen onder de 4 jaar opvangt bij een gebruiksoppervlakte van 200 m2 of meer. Ook als er meer dan zes kinderbedjes aanwezig zijn op een hogere verdieping, is een brandmeldinstallatie nodig. Vele factoren spelen dus een rol bij de vraag of een brandmeldinstallatie, en dus ook een ontruimingsplan, noodzakelijk is. Belangrijk is om daarbij te vermelden dat de NEN 8112 norm zelf niet verplicht is, maar het opstellen van een transparant ontruimingsplan wel. De NEN 8112 geeft echter duidelijke en universele handvatten om een zorgvuldig vluchtplan te maken.
Uit welke onderdelen moet het ontruimingsplan bestaan? De NEN 8112 checklist
De NEN 8112 geeft een checklist van onderdelen die in het ontruimingsplan moeten worden opgenomen. Zo bevat uw NEN 8112 ontruimingsplan:
- Situatietekening;
- Gebouwgegevens;
- Bedrijfshulpverleningsorganisatie;
- Installatiegegevens;
- Alarmeringsprocedures;
- Ontruimingsprocedures;
- Taken en functies bedrijfshulpverleners;
- Taken directie;
- Taken medewerkers;
- Taken receptie;
- Plattegronden met alle voorzieningen;
- Ontruimingsplattegronden.
Preventief adviseert u graag over het ontruimingsplan, zodat u iedere stap grondig doorloopt om aan de wettelijke vereisten te voldoen. Zo beschikt u over een zorgvuldig plan op maat dat past bij uw bedrijfsorganisatie. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar verhoogt ook de veiligheid van uw medewerkers bij calamiteiten.
Hoe helpt Preventief u met de NEN 8112 norm?
Om ervoor te zorgen dat uw ontruimingsplan voldoet aan de NEN 8112 norm, komt een van onze adviseurs bij uw bedrijf langs. Iedere onderneming is namelijk uniek. Hoe steekt het gebouw in elkaar, welke werkzaamheden worden er uitgevoerd en wat is de structuur van de organisatie? Onze expert onderzoekt onder andere welke vluchtwegen en nooduitgangen in het gebouw aanwezig zijn. Vervolgens spreken onze experts met onder meer de verantwoordelijke hoofd-BHV’er. Welke afspraken, procedures en noodvoorzieningen zijn bijvoorbeeld aanwezig in het geval van een noodsituatie? Welke medewerkers dienen bijvoorbeeld als eerste bij een noodgeval gewaarschuwd te worden en hoe zijn de verantwoordelijkheden verdeeld? Ook bekijkt onze specialist waar de medewerkers zich veilig op uw terrein kunnen verzamelen bij een calamiteit. Onze adviseur stelt vervolgens een NEN 8112 ontruimingsplan voorbeeld op. Gaat u als opdrachtgever akkoord met dit voorstel? Dan maken wij een definitieve versie op basis van de NEN 8112 norm. Zijn er geen ontruimingsplattegronden aanwezig in uw organisatie? Dan kunnen wij deze uiteraard ook voor u opstellen.
Schakel Preventief in om uw ontruimingsplan te laten opstellen
Wilt u ervan verzekerd zijn dat uw ontruimingsplan voldoet aan de NEN 8112 norm? Schakel dan Preventief in. Met een ruime ervaring op het gebied van ontruimingsplannen beschikken wij over een kundige adviseurs met kennis van zaken. Wij stellen een plan op maat op, dat volledig is toegespitst op uw bedrijf. Ook ontvangt u een digitale versie waarmee u het plan eenvoudig kunt bijhouden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of vraag vandaag nog een offerte op maat aan.