Hoe vaak een herhaling van BHV: het antwoord

BHV is belangrijk voor ieder bedrijf. Het is verplicht om op de werkvloer BHV’ers te hebben, die moeten zorgen dat alles goed verloopt in het geval van een calamiteit. Het kan een groot verschil maken in veiligheid. Ook kan het iemands leven redden. Werknemers die een BHV-cursus hebben gevolgd, zijn opgeleid om adequaat te handelen bij noodsituaties. Maar hoe vaak een herhaling van BHV nodig is, is voor veel werkgevers en werknemers nog onduidelijk. Voordat u een BHV cursus organiseert voor iedereen op de werkvloer, dient u hiervan op de hoogte te zijn.

 

BHV speelt een grote rol

BHV zorgt voor doeltreffendheid in het geval van een calamiteit. Op de werkvloer lopen mensen rond die opgeleid zijn om snel te kunnen handelen tijdens een incident. Zij verlenen eerste hulp, beperken en bestrijden beginnende branden en begeleiden bij een ontruiming. Ook zorgen deze BHV’ers voor een soepele communicatie met de hulpdiensten. Een herhaling van de cursussen kan voorkomen dat de medewerkers niet meer weten wat zij moeten doen. En het zorgt er tevens voor dat deze personen een belangrijke schakel in de veiligheidsketen blijven.

 

De wettelijke verplichting

BHV is voor ieder bedrijf verplicht. Dit houdt in dat iedere onderneming een BHV-plan en BHV’ers dient te hebben. Hoeveel dit er zijn, hangt af van de grootte van het bedrijf en de risico’s die er spelen. Hoe vaak de BHV herhalen staat hier ook niet in vermeld. Wel geeft de wet aan dat iedereen zijn kennis en vaardigheden op orde moet hebben. Een regelmatige AED cursus of een cursus op het gebied van eerste hulp is daarom aan te raden. Professionals kunnen hiermee de bekwaamheid van BHV’ers toetsen. U als werkgever heeft de verantwoordelijkheid om de cursussen en trainingen te organiseren voor uw medewerkers.

Hoe vaak moet je BHV herhalen?

Maar dan de grote vraag: De herhaling van BHV, hoe vaak moet dat eigenlijk?  kan veel verwarring opleveren voor werkgevers en werknemers. In de Arbowet staat dat een BHV’er deskundig en voldoende geoefend moet zijn. Dit betekent dat de kennis ten alle tijden op niveau moet zijn.

Daarom is het aan te raden om minimaal eens per jaar de BHV’ers naar een van de aangeboden cursussen te sturen. Praktijkvaardigheden zoals reanimeren en het gebruik van een AED vereisen bijvoorbeeld oefening om effectief te blijven. Ook moet de kennis van procedures zoals ontruiming en brandbestrijding actueel blijven. Een jaarlijkse herhaling zorgt ervoor dat de BHV’er zelfverzekerd en vaardig blijft en dat de organisatie blijft voldoen aan haar zorgplicht. Maar de herhaalfrequentie is natuurlijk ook afhankelijk van de restrisico’s en maatgevende scenario’s. Een BHV’er die werkzaam is in een chemisch bedrijf met veel risico’s heeft meer training en oefening nodig dan iemand die werkzaam is op een kantoorlocatie.

Wanneer u de jaarlijkse reanimatie cursus aanbiedt, blijft u als werkgever tevens op de hoogte van wettelijke en organisatorische wijzigingen. Deze wijzigingen kunnen namelijk van invloed zijn op de taken van de BHV’er.

De risico’s van te weinig oefenen

Hoe vaak de herhaling van BHV gebeurt, kan ook invloed hebben op de risico’s op de werkvloer. Wanneer een BHV’er niet regelmatig kennis en vaardigheden herhaalt, kan deze kennis vervagen. Mensen vergeten immers na verloop van tijd wat zij geleerd hebben. Tevens kan de handelingssnelheid verlagen. In het geval van calamiteiten telt iedere seconde. Dankzij een regelmatige training treedt men sneller en effectiever op. En zoals al eerder vermeld kunnen er wijzigingen in de wet optreden. Met deze cursussen blijft men up-to-date over de veiligheidsvoorschriften. Als werkgever voldoet u ook direct aan de Arbowet! U loopt hiermee minder risico op sancties.

 

U kunt flexibel zijn

Hoe vaak een herhaling van BHV nodig is, is flexibel voor iedere organisatie. Niet ieder bedrijf is hetzelfde. Soms hoeft u daarom niet op regelmatige basis een cursus EHBO aan te bieden. De aard van het bedrijf speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Hoe meer risico’s er gelden op de werkvloer, hoe vaker uw werknemers de kennis moeten herhalen. De RI&E speelt ook een rol. Deze analyse brengt de specifieke risico’s binnen een organisatie in kaart en vormt de basis voor het BHV-beleid. Het aantal BHV’ers en het personeelsverloop zijn andere factoren waarna u kunt kijken voor de frequentie van de herhaling.

 

BHV effectief laten verlopen

De jaarlijkse herhaling van BHV kan zorgen voor meer effectiviteit. Zet de herhaling daarom standaard op de agenda voor uw werknemers. U kunt hiermee direct toezien op de herhalingen en de opgedane kennis. Ook zorgt u er hiermee voor dat u zelf op de hoogte blijft van eventuele ontwikkelingen. Noteer direct wie op welk moment zijn cursus heeft gevolgd. Zo houdt u toezicht op de noodzaak van de herhalingen en bent u ervan verzekerd dat de werkvloer veilig is.