Eerste hulp bij bewusteloosheid
Wat te doen als er iemand ineens bewusteloos raakt? In dit geval is het belangrijk om snel de juiste eerste hulp te verlenen. Hiervoor is het goed om te weten wat bewusteloosheid inhoudt en waar het door wordt veroorzaakt. In dit artikel gaan we in op EHBO bij bewusteloosheid.
Wat is bewusteloosheid?
Bewusteloosheid is vergelijkbaar met het onder narcose gaan gedurende een operatie. Iemand reageert namelijk niet meer op pijnprikkels en geluiden. De oorzaken van bewusteloosheid hangen vaak samen met een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen. Iemand kan tevens door een giftig gas bewusteloos raken, zoals koolmonoxide, of door een flinke klap op het hoofd. Dit gebeurt vaak bij een verkeersongeval of geweld. Bewusteloosheid wordt ook wel flauwte met wegraking genoemd.
Verschil flauwvallen en bewusteloos
Flauwvallen is eigenlijk een lichtere kortdurende variant van bewusteloosheid. Iemand die flauwvalt, reageert daarentegen vaak wel op een pijnprikkel. Oorzaken van flauwvallen zijn onder andere benauwdheid, hitte of een tijdelijk tekort van bloedtoevoer naar de hersenen, bijvoorbeeld als er bloed in de buik of benen ophoopt. Daarom worden slachtoffers van flauwvallen vaak met hun benen omhoog behandeld als het zeker is dat er geen trauma heeft plaatsgevonden.
EHBO bij bewusteloosheid
Om hulp te verlenen bij iemand die bewusteloos is, is het belangrijk om te bepalen in welke status hij of zij zich bevindt. Probeer het slachtoffer eerst voorzichtig wakker te schudden aan de schouders en spreek hem of haar hardop aan. Als u geen reactie krijgt en het slachtoffer buiten bewustzijn blijft, kunt u ervan uitgaan dat hij of zij bewusteloos is geraakt.
Bel direct 112 en controleer of het slachtoffer nog ademhaling heeft. Als dit niet het geval is, begin dan direct met reanimeren en sluit zo snel mogelijk een AED aan. Als hij of zij wel ademt, maar helemaal bleek ziet, kan er sprake zijn van een inwendige bloeding. Als het gezicht van het slachtoffer juist heel erg rood is, kan hij of zij een hersenbloeding of -infarct hebben. Blijf in alle gevallen bij het slachtoffer om op de hulpdiensten te wachten en controleer regelmatig zijn of haar ademhaling. Let er ook op dat het slachtoffer niet in zijn of haar braaksel of tong stikt en leg hem of haar indien nodig in de stabiele zijligging.
Volg een EHBO cursus bij Preventief
In het geval van bewusteloosheid is het uiterst belangrijk om snel en op de juiste manier te handelen. Hiervoor kunt u de cursus EHBO van Preventief volgen, waar gekwalificeerde instructeurs met jarenlange ervaringen in EHBO alle stappen met u doornemen en u optimaal voorbereiden op noodsituaties. Deze cursus is geschikt voor in het onderwijs en werknemers in het bedrijfsleven, maar ook voor particulieren. Of kies juist voor een BHV cursus of AED cursus.