Drukverband aanleggen enkel

Even niet goed opgelet of gewoon pech gehad, door een verkeerde beweging kan de voet dubbelklappen en de enkel verzwikken of verstuiken. Bij een verzwikte enkel zijn de gewrichtsbanden nog heel, maar het gewrichtskapsel of het kraakbeen kan wel beschadigd zijn. Als de banden aan de buitenkant van de enkel ingescheurd of uitgerekt zijn, is de enkel verstuikt. Hierbij is het belangrijk om het goed in te zwachtelen met drukverband. Wat is de functie van het drukverband en hoe kunt u dit zelf aanleggen bij een verzwikte enkel?

 

Waarom een drukverband aanleggen bij de enkel?  

Drukverband is een type verband dat  bestaat  uit een elastische zwachtel, zoals ideaalwindsel, zelfklevendwindsel of universeelwindsel. Het verband oefent druk uit op het lichaamsdeel dat verbonden is, zoals een enkel, en voorkomt zwellingen bij verstuikingen of kneuzingen. Door het aanleggen van drukverband bij een enkel wordt voorkomen dat de schade nog groter wordt door het geven van extra steun. Voorkom echter wel belasting van de enkel tot een huisarts of medisch specialist het gecontroleerd heeft.

 

Hoe een verzwikte enkel verbinden met drukverband?  

Drukverband bij een enkel aanleggen, moet op een bepaalde manier. Een zwachtel om de enkel moet namelijk niet te strak worden aangelegd, omdat er dan stuwing kan optreden en het bloed niet meer goed kan stromen. Als dit gebeurt, gaan de vingers en tenen verkleuren. Een verzwikte enkel verbinden doet u via de volgende stappen:

Laat het slachtoffer met het gewonde been omhoog zitten.  

Kijk of hij of zij zijn of haar eigen sok en schoen uit kan trekken. Dit kan vergemakkelijkt worden door de veters van de schoen door te knippen.  

Koel de enkel eerst 10 tot 20 minuten met lauw water of een coldpack.  

Laat het slachtoffer de voet in een hoek van 90 graden buigen.  

Wikkel het drukverband om de voet, enkel en een klein gedeelte van het onderbeen heen. Zorg ervoor dat de hiel ook in het verband ligt en de tenen zichtbaar blijven.  

Leg de zwachtel met een lichte rek aan om zo druk uit te oefenen op de enkel.  

Vraag hoe de voet is omgeslagen of dubbelgeklapt en leg de slagen van het verband in de tegengestelde richting. Zo zorgt u ervoor dat de gewrichtsbanden de normale lengte weer gaan aannemen.  

Leg de eerste slag vlak achter de tenen om de voorvoet heen en rol vanaf de voetzool af naar boven toe.  

Vervolg dit met een slag midden over de hiel en om en om slagen boven en onder de hiel totdat deze goed ingepakt is.  

Zet de zwachtel met een kleefpleister vast en leg het been omhoog om de enkel rust te geven.  

  

Wilt u leren hoe u een zwachtel moet aanleren en andere vormen van eerste hulp bij ongevallen (EHBO) moet verlenen? Volg dan de cursus EHBO van Preventief, of een van onze andere trainingen, zoals de reanimatie cursus of AED cursus. Zo bent u optimaal voorbereid op noodsituaties.