Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie (BMI-OAI)

Vanaf 2023 bieden wij de opleiding Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie (BMI-OAI) enkel nog aan in combinatie met e-learning. De deelnemer dient voor aanvang de e-learning volledig en met een voldoende afgerond te hebben. Daarna volgt één praktijkdag op een van onderstaande momenten.

De opleiding Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie verkort met e-learning biedt deelnemers de kennis en vaardigheden die nodig zijn om brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties effectief te beheren en te onderhouden. Tijdens de cursus wordt de basiskennis behandeld die noodzakelijk is om de brandmeldinstallatie te kunnen beheren volgens de huidige wet- en regelgeving. Voor een deel gebeurt dit theoretisch aan de hand van de e-learning en een PowerPointpresentatie. Daarnaast wordt ook praktisch getraind in het bedienen, resetten, controleren en onderhouden van de diverse brandmeldinstallaties.

Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie verkort i.c.m. e-learning

€ 230,00 excl. BTW p.p.
Kies gewenste dag:
Datum Tijd Dag Locatie
05-06-202508:30 - 16:00donderdagHedel4 Inschrijven
08-09-202508:30 - 16:00maandagHedel10 Inschrijven
12-12-202508:30 - 16:00vrijdagHedel10 Inschrijven

Volg de cursus Beheerder brandmeldinstallatie bij Preventief

Als beheerder brandmeldinstallatie bent u verantwoordelijk voor de bediening, de controle en het onderhoud van de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie. Ook bent u als beheerder het eerste aanspreekpunt voor hulpdiensten als de brandweer. Dit is bijvoorbeeld van belang als er twijfel is over het feit of er een echte brand aanwezig is. Om deze verantwoordelijkheid correct uit te oefenen, is het volgen van een cursus BBMI verplicht. Gedurende de cursus beheerder brandmeldinstallatie leert u over het beheer van de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie en hoe u storingen herkent en oplost. Ook voert u periodieke controles uit, zodat de veiligheid van het bedrijf voldoet aan de wettelijke normen. Preventief biedt verschillende opleidingen, cursussen en trainingen aan op het gebied van veiligheid. Naast de opleiding tot beheerder brandmeldinstallatie kunt u bij ons bijvoorbeeld ook terecht voor een reanimatie cursus, AED cursus, EHBO cursus, VCA VOL of VCA Basis. Daarnaast kunt u bij ons ook verbandmiddelen bestellen en geven wij advies over de RI&E. Meer weten over ons aanbod? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de website.

Waarom is een beheerder brandmeldinstallatie verplicht binnen uw bedrijf?

U bent volgens de NEN 2654-1 norm en de Bouwregelgeving verplicht om een beheerder brandmeldinstallatie (BBMI) aan te stellen. Deze beheerder moet ervoor zorgen dat de brandmeldinstallatie op ieder moment goed functioneert. Wanneer u uitsluitend een brandmeldinstallatie laat installeren in uw bedrijfspand, heeft u er niet veel aan. U moet er ook voor zorgen dat deze naar behoren werkt. De beheerder zorgt er, samen met de installatie, voor dat zoveel mogelijk schade wordt voorkomen. Doordat een brand vroegtijdig wordt gedetecteerd, kan uw personeel veilig vluchten en blijft de schade in het gebouw binnen de perken. Als beheerder brandmeldinstallatie voert u periodieke taken uit, houdt u een logboek bij en verzorgt u het onderhoud van de brandmeldinstallatie. Zonder een BBMI certificaat bestaat er een risico dat de betrouwbaarheid van de brandmeldinstallatie in gevaar komt. Niet alleen leidt dat tot boetes wanneer u een inspectie door bijvoorbeeld de brandweer krijgt. Ook komt hiermee de veiligheid van uw medewerkers in gevaar. Met het volgen van de cursus beheerder brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie voldoet u aan de regelgeving en zorgt u voor een veilige organisatie.

Wie kan beheerder brandmeldinstallatie worden?

We zijn geen specifieke toelatingseisen voor de cursus BBMI. Dit betekent dat iedere medewerker binnen uw bedrijf kan worden opgeleid tot beheerder brandmeldinstallatie. Wij raden u aan om de cursus te volgen als u vertrouwd bent met techniek en het oplossen van technische problemen binnen installaties. Na het volgen van de opleiding moet hij of zij namelijk bekwaam zijn om periodieke controles uit te voeren, storingen te signaleren en oplossen en een logboek bijhouden. Ook heeft de beheerder affiniteit met de bedrijfshulpverleningsorganisatie. In de meeste gevallen volgt een facilitair medewerker, de technische dienst, een gebouwbeheerder of een veiligheidscoördinator de cursus. Zodra de cursist de BBMI opleiding afrondt, ontvangt hij of zij een officieel erkend BBMI-certificaat. Zo toont u aan andere partijen aan dat hij of zij bekwaam is om de brandmeldinstallatie te beheren.

Wat zijn de taken van een beheerder brandmeldinstallatie?

Zoals gezegd is de beheerder brandmeldinstallatie verantwoordelijk voor het goed functioneren van de brandmeldinstallatie van uw gebouw. De taken die hieruit voortvloeien zijn breed. U moet hierbij denken aan dagelijks beheer, periodieke controles, het oplossen van storingen en het coördineren van het onderhoud.

Dagelijks beheer en controle

Als beheerder brandmeldinstallatie loopt u iedere dag na of de brandmeldinstallatie naar behoren functioneert. U bekijkt of er eventuele defecten of storingen zijn. U analyseert en registreert dit in een logboek. In dit logboek vindt u iedere melding, test en vorm van onderhoudswerkzaamheden terug.

Periodieke tests en controles

Om ervoor te zorgen dat de brandmeldinstallatie correct blijft functioneren, voert u geregeld periodieke tests uit. Zo test u iedere maand rookmelders, handmatige brandmeldingen en de doormelding naar de alarmcentrale. Ieder kwartaal voert u uitgebreidere tests en inspecties uit van verschillende onderdelen van de installatie. U onderzoekt bijvoorbeeld de meldfunctie van alle meldergroepen, de vrije ruimte van de brandmelders, of de protocollen kloppen en de bereikbaarheid van handbrandmelders. U let er hierbij op dat alle plattegronden, schema’s en technische tekeningen op papier nog steeds overeenkomen met de realiteit. Op jaarbasis zorgt u ervoor dat een gecertificeerd onderhoudsbedrijf een volledige controle van de installatie uitvoert.

Storingen signaleren en oplossen

Ziet u een storing of afwijking in de brandmeldinstallatie? Dan analyseert u wat er aan de hand is. Indien mogelijk probeert u dit vervolgens zelf op te lossen. Als er valse meldingen zijn, achterhaalt u wat de oorzaak is. Wanneer het om een complexe storingen gaat, schakelt u een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf in. Alle storingen houdt u zorgvuldig bij in het logboek.

Onderhoud en keuringen coördineren

Als beheerder brandmeldinstallatie zorgt u ervoor dat de installatie tijdig wordt onderhouden en gekeurd. Hiervoor werkt u samen met onder andere onderhoudsbedrijven en inspecties. Jaarlijkse keuringen zijn verplicht om een veilige werkplek te garanderen. U ziet er als beheerder op toe dat deze correct worden uitgevoerd.

Voorlichting geven aan het personeel

Naast het technisch beheer bent u als beheerder brandmeldinstallatie het aanspreekpunt voor medewerkers over de brandmeldinstallatie. Zo geeft u instructies over wat te doen bij een brandmelding. Ook bent u verantwoordelijk voor heldere noodprocedures binnen het bedrijf.

Correct bedienen van de brandmeldinstallatie

Wanneer de brandmeldinstallatie daadwerkelijk nodig is, zorgt u er als beheerder voor dat dit proces in goede banen wordt geleid. U bent verantwoordelijk voor het bedienen van de installatie. U start de alarmprocedure en doet de bijbehorende meldingen aan de hulpdiensten. Ook bent u het eerste aanspreekpunt voor de hulpdiensten.

Wat houdt de BBMI cursus in?

Vanaf 2023 biedt Preventief de opleiding Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie (BMI-OAI) uitsluitend aan in combinatie met e-learning. Dit houdt in dat u voor aanvang de e-learning volledig en met een voldoende moet hebben afgerond. Heeft u dit deel behaald? Dan volgt één praktijk dag waarbij u kennis en vaardigheden opdoet over brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. Gedurende de BBMI cursus neemt u de basiskennis door die belangrijk is om de brandmeldinstallatie te kunnen beheren. Zo voldoet u aan de laatste wet- en regelgeving op dit gebied. Dit verloopt voor een gedeelte via e-learning en een PowerPointpresentatie. Daarnaast krijgt u praktische training in het bedienen, resetten, controleren en onderhouden van verschillende soorten brandmeldinstallaties. Aan het einde van deze Beheerder brandmeldinstallatie cursus heeft u de wettelijk vereiste kennis over:

  • Wet- en Regelgeving: u kent alle wetgeving en normen op het gebied van brandmeldsystemen en ontruimingsalarmen, zodat uw bedrijf aan de wettelijke vereisten voldoet
  • Installatie: u begrijpt hoe de brandmeldinstallatie functioneert en hoe u deze op een correcte wijze toepast
  • Onderhoud: u leert op welke wijze en hoe vaak u periodieke controles en onderhoud uitvoert, zodat het systeem naar behoren functioneert
  • Voorlichting: u kunt uw collega’s van de juiste informatie voorzien over de brandmeldsystemen en ontruimingsalarmen, zodat zij weten wat te doen bij een noodsituatie

Wat zijn de voordelen van de cursus beheerder brandmeldinstallatie bij Preventief?

Preventief biedt de mogelijkheid om de cursus BBMI in een combinatie van klassikale les en e-learning modules te volgen. Dankzij e-learning kunt u in uw eigen tempo de stof doornemen, op iedere locatie. Dit maakt de cursus toegankelijk voor iedereen. De kennis en vaardigheden die u tijdens de training beheerder brandmeldinstallatie opdoet, kunt u vervolgens direct gebruiken in uw dagelijkse werkzaamheden. Ook blijft u zo op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van brandveiligheid en noodprocedures. Heeft u de cursus beheerder brandmeldinstallatie succesvol afgerond? dan ontvangt u een certificaat van Preventief waarmee u uw competenties als Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie kunt bewijzen. Preventief beschikt over een eigen, modern opleidingscentrum om u van de beste training te voorzien. Ook bieden wij de mogelijkheid van in-company training aan, zodat wij zelfs bij uw bedrijf kunnen langskomen om de cursus beheerder brandmeldinstallatie te verzorgen. Dit scheelt reistijd voor uw medewerkers. De trainingen worden compleet verzorgd met lunch en lesmateriaal. Klaar om bij te dragen aan een veiligere werkomgeving? Meld u dan nog vandaag aan voor de cursus BBMI via onze website.

Inhoud van de Cursus Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie

In deze verkorte cursus in combinatie met e-learning leren deelnemers alles over:

  • Wet- en Regelgeving: Begrijp de geldende normen en wetgeving rondom brandmeldsystemen en ontruimingsalarmen.
  • Installatie en Onderhoud: Leer waar de installatie aan moet voldoen en hoe deze te gebruiken.
  • Onderhoud: Leer hoe en met welke frequentie de beheerder zorg kan dragen voor periodieke controle en onderhoud

E-learning: Flexibel en Toegankelijk

De cursus is beschikbaar in een combinatie van een klassikale les en e-learning modules. De e-learning biedt deelnemers de mogelijkheid om in hun eigen tempo te leren, met flexibele toegang tot cursusmateriaal.

Voordelen van deze Opleiding

  • Certificering: Na succesvolle afronding van de cursus ontvangen deelnemers een certificaat van Preventief BV dat hun competenties als Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie erkent.
  • Directe Toepasbaarheid: De kennis en vaardigheden die je tijdens de opleiding opdoet, kunnen direct worden toegepast in je dagelijkse werkzaamheden.
  • Kennisvergroting: Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van brandveiligheid en noodprocedures.

Meld je Aan!

Klaar om bij te dragen aan een veiligere werkomgeving? Meld je vandaag nog aan voor de opleiding Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie (BMI-OAI).