Bij hoeveel werknemers is BHV verplicht?
Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Dit geldt niet alleen voor uw eigen veiligheid en die van werknemers, maar ook voor bezoekers, klanten en zakenrelaties. De BHV speelt hier een cruciale rol in. Maar dan is er de vraag: de BHV is verplicht bij hoeveel werknemers? Hier ontstaat veel verwarring over voor bedrijven. Het is namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren. Voordat u de personen aanwijst, is het daarom goed om deze factoren voor uzelf door te nemen en naast uw eigen bedrijf te houden.
BHV verder uitgelegd
BHV is de afkorting van bedrijfshulpverlening. Het is de hulpverlening die binnen het bedrijf optreedt in het geval van calamiteiten en noodgevallen. De BHV’ers zijn de opgeleide werknemers, die snel kunnen handelen in iedere noodsituatie. U kunt hierbij denken aan het verlenen van EHBO of het bestrijden van een beginnende brand. Ook evacuaties en ontruimingen vallen onder de taken van de BHV’er. De aanwezigheid van BHV’ers is dus een belangrijke schakel in het veilig functioneren van een organisatie. Hoeveel BHV’ers nodig zijn, is hierdoor goed om te weten. Zo bent u voorbereid in iedere situatie en kan een werknemer het leven van velen op de werkvloer redden.
De verplichting van BHV
BHV is verplicht voor ieder bedrijf. In de Arbowet staat namelijk opgesteld dat ieder bedrijf opgeleide werknemers moet hebben om de bedrijfshulpverlening uit te voeren. Hoeveel BHV’ers per aantal medewerkers verschilt, maar ieder bedrijf dient deze in dienst te hebben. Als ondernemer bent u dus wettelijk verplicht om de BHV te organiseren zodra u mensen aanneemt in uw bedrijf. Het draait hierbij allemaal om doeltreffende maatregelen op het gebied van veiligheid.
Bij iedere medewerker BHV
Maar hoeveel bedrijfshulpverleners moet een bedrijf hebben? Dit hangt af van verschillende factoren. Als eerste is er het aantal medewerkers. Hierbij maakt men onderscheid tussen grote en kleine bedrijven. Bedrijven met slechts één medewerker zijn bijvoorbeeld al verplicht om iemand aan te stellen. U kunt er in dit geval voor kiezen om zelf de BHV’er op de werkvloer te zijn en de aangewezen BHV cursus te volgen. Ook kan het de medewerker zijn die u in dienst heeft genomen. In de basis geldt: zodra u iemand op de loonlijst heeft staan, moet de BHV geregeld zijn.
Grotere bedrijven hebben meer BHV’ers
Voor grote bedrijven is het aantal BHV’ers per bedrijf weer anders geregeld. Hoe meer medewerkers er zijn, hoe meer risico’s op calamiteiten. Hoeveel BHV’ers per bedrijf dit zijn, staat niet in de wet vermeld. Als werkgever moet u daarom een goede inschatting maken op dit gebied. Dit kan aan de hand van een RI&E, maar ook op het gebied van een BHV’er per aantal medewerkers. Vaak houden mensen 1 BHV’er per 15 medewerkers aan en bij grotere bedrijven met minder risico’s 1 op 50 werknemers. Deze aantallen zijn echter niet meer zo opgenomen in de Arbowetgeving. Belangrijkste uitgangspunten voor het bepalen van het noodzakelijke aantal BHV’ers blijven de restrisico’s uit de RI&E, de maatgevende scenario’s, het aantal aanwezigen en de zelfredzaamheid.
Andere factoren van belang
Zoals gezegd bepaalt niet alleen het aantal werknemers de BHV-verplichting. Er zijn meerdere factoren die meewegen bij de BHV verplicht bij hoeveel werknemers. Denk aan de grootte van het bedrijf. Hoe groter het personeelsbestand, hoe groter de kans op incidenten tijdens diensten. Bij grotere organisaties is er ook een grotere kans dat er iemand aanwezig moet zijn die kan handelen bij calamiteiten, ongeacht de dag of het tijdstip. Maar er zijn meer factoren die zorgen voor andere beslissingen.
De aard van het werk
Als uw medewerkers werken met machines, op hoogte of met gevaarlijke stoffen zijn er verschillende risico’s om rekening mee te houden. Het risico op ongelukken is in dit geval vele malen groter dan wanneer er geen machines of andere gevaarlijke materialen op de werkvloer beschikbaar zijn. Hoe meer risico’s er zijn, hoe meer BHV’ers u nodig heeft. Het aantal BHV’ers dat verplicht is, staat echter ook hier niet aangegeven. Ook bij werk in een laboratorium, een fabriek of een magazijn is dit vaak het geval. In een administratief kantoor zonder veel fysieke risico’s volstaat vaak een kleiner aantal BHV’ers.
De locatie van het bedrijf
De locatie en bereikbaarheid van uw bedrijf zijn cruciaal voor hoeveel BHV’ers verplicht is. Als uw bedrijf gevestigd is in een afgelegen gebied duurt het bijvoorbeeld langer voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn. In dat geval moet u ervoor zorgen dat de eerste opvang en hulpverlening intern goed geregeld zijn. In stedelijke gebieden zijn de hulpdiensten er vaak sneller, waardoor er minder hulp nodig is. Toch is het hebben van BHV’ers van belang om de communicatie goed te laten verlopen met de professionals die het later van de BHV’er overnemen.
De indeling van het pand
Een bedrijf met meerdere verdiepingen of verspreide gebouwen heeft meer BHV’ers nodig dan een klein, overzichtelijk pand. De organisatie moet in staat zijn om overal op te kunnen treden, ongeacht de verdieping of ruimte. Dit kan ook betekenen dat u meer mensen met een cursus EHBO moet aannemen. Vooral als deze verspreid over het pand komen te werken. Dit kan daadwerkelijk het verschil maken tussen leven en dood.
Aanwezigheid van personen in het pand
Ieder bedrijf heeft mensen aanwezig. Dit kunnen de medewerkers zijn, maar ook bezoekers of klanten. De werktijden en ploegendiensten spelen hierbij een belangrijke rol. Als uw bedrijf met ploegen werkt, moet er op ieder moment een BHV’er aanwezig zijn. Er zullen dus meerdere medewerkers moeten zijn met een opleiding tot BHV’er. Zo is er te allen tijde iemand beschikbaar. Als u regelmatig klanten of bezoekers ontvangt, moet u ook van deze personen de veiligheid waarborgen. Dit betekent vaak dat extra BHV-capaciteit nodig is.
Voer een risico-analyse uit
Om vast te stellen hoeveel BHV’ers u nodig heeft, moet u een risico-inventarisatie en -evaluatie uitvoeren. Deze RI&E brengt de risico’s van het bedrijf in kaart. Dankzij deze evaluatie ziet u ook direct welke taken de BHV’er uit moet voeren en welke andere verantwoordelijkheden deze heeft. Aan de hand van de RI&E stelt u vervolgens een plan van aanpak op. Hierin beschrijft u welke maatregelen u neemt. Zo ook op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dit document vormt dus de basis voor uw BHV-organisatie en voegt u toe aan het veiligheidsplan van het bedrijf.
Zorgen voor voldoende dekking
Zodra u weet hoeveel BHV’ers u nodig heeft, is het zaak om dit goed te organiseren. Als eerste leidt u de aangewezen medewerkers op. Zorg dat BHV’ers jaarlijks een cursus volgen en hun kennis op peil houden. Organiseer regelmatig ontruimingsoefeningen of scenariotrainingen. Deze oefeningen zijn niet alleen goed om de kennis en vaardigheden van de aanwezen BHV’ers op peil te houden, maar ook om medewerkers betrokken te houden bij de veiligheid. Tevens kan het nieuwe inzichten geven in eventuele aanpassingen die nodig zijn. Maak tevens duidelijk wie de BHV’ers zijn binnen uw organisatie. Gebruik bijvoorbeeld posters of pictogrammen. En zorg ervoor dat er te allen tijde meerdere BHV’ers op de planning staan in een week.
Uitbesteden aan andere bedrijven
Sommige bedrijven kiezen ervoor om de BHV-taken uit te besteden aan een externe partij. U kunt als ondernemer kiezen om alles uit te besteden of slechts een gedeelte ervan. Vaak gebeurt dit bij evenementen of in een groot pand met meerdere bedrijven. Als werkgever bent u echter eindverantwoordelijk voor de veiligheid. Dit houdt dus in dat u te allen tijde moet kunnen aantonen dat de BHV goed geregeld is.