BHV voor transport en logistiek: hulp bij iedere calamiteit

De logistiek draait om snelheid. Ook is er sprake van nauwkeurigheid en efficiëntie. Iedere stroom moet voortdurend blijven lopen. Dit begint al bij het beginpunt, in het magazijn. Maar het houdt ook in dat medewerkers voortdurend in de weer zijn met zware machines en fysieke inspanningen. BHV voor transport is daarom een vereiste om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. Ook garandeert u hiermee de bedrijfscontinuïteit. Om de bedrijfshulpverlening goed in te zetten, dient u te weten waarom het nodig is.

 

BHV voor transport verder uitgelegd

BHV voor transport draait allemaal om snel en doeltreffend optreden bij noodsituaties. Op de werkvloer kunnen verschillende calamiteiten ontstaan. Dit kan gaan om kleine verwondingen, aanrijding met een heftruck, het uitbreken van brand of evacuaties. Ieder ongeval heeft weer een andere aanpak nodig. Met behulp van een BHV cursus weten medewerkers hoe ze snel kunnen handelen en iemands leven kunnen redden. Zij zijn getraind voor het verlenen van eerste hulp, het blussen van beginnende branden en het in veiligheid brengen van collega’s. In de logistieke sector is dit van onschatbare waarde. Zeker omdat het tempo hoog ligt en er sprake is van verschillende risico’s.

 

De risicovolle omgeving van transport

In de transportsector werken medewerkers in een dynamische omgeving. Dit kan een distributiecentrum zijn, maar ook een magazijn, overslagterrein of transport hub. Dit maakt de werkzaamheden divers. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Er zijn heftrucks en andere transportmiddelen op de werkvloer, de goederen zijn hoog opgeslagen en er zijn meerdere elektrische installaties en machines. Ook voeren medewerkers iedere dag fysiek zwaar werk uit door middel van het tillen van goederen. Dit brengt de nodige gevaren met zich mee. Tevens werkt men met brandbare stoffen, zoals de verpakkingsmaterialen. Als er sprake is van wisselend personeel, is de kennis van veiligheid niet altijd aanwezig.

Juist deze combinatie van factoren maakt BHV voor transport extra belangrijk én complex. Het gaat niet alleen om het reageren op incidenten. Ook draait het om voorbereiden op verschillende scenario’s die zich voor kunnen doen.

 

Verschillende situaties om rekening mee te houden

De cursus EHBO en andere BHV onderdelen in het transport doet u voor een groot aantal scenario’s. Als BHV’er krijgt u te maken met vrij specifieke situaties en verantwoordelijkheden. Zo dient u bijvoorbeeld eerste hulp te verlenen bij bedrijfsongevallen. Snijwonden, beknellingen en kneuzingen zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Opgeleide medewerkers kunnen direct handelen, zodat de hulpdiensten het over kunnen nemen. Ook zorgen zij voor de communicatie met deze hulpdiensten.

Speciaal voor medewerkers in de transport een logistiek die ook beschikken over een chauffeursdiploma is het mogelijk om code95 registratie van de uren aan te vragen voor U21-1 EHBO onderweg.

Snijwonden, kneuzingen, beknellingen of zelfs ernstig letsel door machines of vallende goederen komen helaas voor. BHV’ers leren hoe ze snel en effectief eerste hulp kunnen bieden, reanimeren, omgaan met een AED en slachtoffers kunnen geruststellen tot professionele hulp arriveert. BHV’ers moeten kalm blijven, duidelijke instructies geven en contact houden met zowel collega’s als externe hulpdiensten.

Een brand kan zich immers snel verspreiden in een magazijn. Zeker als er veel verpakkingsmateriaal ligt. De medewerkers gebruiken het juiste blusmiddel, waarschuwen collega’s en evacueren indien dit nodig is. Hoewel dit niet eenvoudig is, zorgen de BHV’ers ervoor dat dit zo soepel mogelijk verloopt.

De VCA basis of een van de andere cursussen kan tevens helpen bij het vergroten van de veiligheid op de werkvloer van de loodsen en andere gebouwen