Dit zijn de BHV taken en verantwoordelijkheden

BHV’ers zijn overal binnen bedrijven te vinden. Het is namelijk wettelijk verplicht om de BHV geregeld te hebben. De BHV taken zijn echter voor veel mensen nog onduidelijk. Juist dit kan voor verrassingen zorgen in het geval van een calamiteit. Maar wat is de taak van een bhv’er dan precies? En hoe zorgen zij ervoor dat ze hun taken uit kunnen blijven voeren? Voordat u als werkgever iedereen naar een BHV cursus stuurt, kunt u de taken en verantwoordelijkheden voor uzelf op een rij zetten.

 

Dit houdt BHV in

Voordat u de taken en verantwoordelijkheden op papier zet, is het goed om te weten wat BHV precies is. Het staat voor bedrijfshulpverlening. Het zijn aangewezen personen die opgeleid zijn om in geval van calamiteiten in te springen. Denk bijvoorbeeld aan het verlenen van eerste hulp bij een ongeval of het blussen van een beginnende brand. Op de werkvloer zijn één of meerdere BHV’ers te vinden. Hoeveel opgeleide medewerkers u in dienst heeft, hangt af van de grootte van uw bedrijf en de risico’s die met de werkzaamheden komen.

 

EHBO op de werkvloer

De taken van een BHV’er lopen sterk uiteen. Het begint bij het uitvoeren van eerste hulp bij ongevallen. Dit is de belangrijkste taak van BHV en tevens ook een van de drie hoofd BHV taken. Op de werkvloer kan een ongeval te allen tijde voorkomen. Op een kantoorpand kan iemand uitglijden of van de trap vallen. Als men werkt met zware machines zijn er zelfs nog meer risico’s. Een BHV’er volgt daarom een cursus EHBO om de kennis en vaardigheden te herhalen en te zorgen dat men deze direct kan toepassen in het geval van nood.

 

Blussen van beginnende branden

Naast het uitvoeren van EHBO valt het blussen van beginnende branden onder de bedrijfshulpverlener taken. Een beginnende brand komt in verschillende vormen en maten. Het is de verantwoordelijkheid van de BHV’er, en met behulp van medewerkers, om de beginnende brand zo goed mogelijk te bestrijden. Dit kan de gevolgen aanzienlijk beperken voor het bedrijf. Tevens kan dit betekenen dat de hulpdiensten niet ter plaatse hoeven te komen. Mocht de brand toch groter worden, schakelt de BHV’er de hulpdiensten in. Dit valt namelijk ook onder de taken van een BHV’er.

 

Het organiseren van een ontruiming

In sommige gevallen is een brand te groot om te bestrijden met de kennis die men heeft. In dit geval kan een ontruiming nodig zijn. Een van de verantwoordelijkheden van BHV is dat deze zorgt dat iedereen weet dat er een ontruiming plaatsvindt. Ook zorgt deze ervoor dat dit met zo min mogelijk stress en paniek uitgevoerd wordt. De BHV’er controleert tevens alle ruimtes in het gebouw om te zien of niemand achtergebleven is. In de tussentijd houdt de aangewezen persoon contact met de hulpdiensten. Deze communicatie kan cruciaal zijn.

 

Specifieke taken kunnen verschillen

Ieder bedrijf heeft de BHV anders geregeld. Het kan daarom zijn dat de verantwoordelijkheden van BHV bij een bedrijf anders geregeld zijn dan bij de andere. Naast een reanimatie cursus zijn er daarom vaak aanvullende cursussen nodig. Het is allemaal afhankelijk van de risico’s die binnen de organisatie zitten. De RI&E toont dit aan door middel van een inventarisatie, analyse en evaluatie. Hoe meer risico’s er gelden, hoe meer kennis en vaardigheden u moet bezitten om de BHV goed uit te kunnen voeren.

 

Bij ploegendiensten weer anders

Bij ploegendiensten is het niet altijd duidelijk wie de BHV’ers zijn. Op verschillende momenten van de dag zijn er andere werknemers aanwezig. In dit geval is het verstandig om de teamleider BHV taken te geven. Zo is er te allen tijde een aanspreekpunt voor de medewerkers. Ook kunt u een BHV plan en een veiligheidsbeleid opstellen, die inzichten geeft aan medewerkers. De taken voor de hoofd BHV’er staan dan duidelijk bij elkaar en de namen zijn eraan gekoppeld. In het geval van nood communiceren uw medewerkers met de juiste personen.

Werk als BHV’er blijft divers

Als BHV’er heeft u een belangrijke rol in de bedrijfshulpverlening en veiligheid op de werkvloer. In noodsituaties bent u het aanspreekpunt voor alle aanwezigen in een gebouw. Ook bent u het aanspreekpunt voor de professionele hulpdiensten die ter plaatse komen. De BHV taken zorgen er tevens voor dat u een cruciale rol heeft in noodgevallen die levens kunnen redden. Een medisch noodgeval kan te allen tijde plaatsvinden. Met uw kennis en vaardigheden schakelt u snel en kunt u eerder ingrijpen dan de hulpdiensten.

 

Cursussen van belang

Zelfs als u uw BHV taken al voor langere tijd uitvoert, is het aan te raden om regelmatig een opfriscursus te volgen. Deze cursussen kunnen zich richten op specifieke taken die binnen ieder bedrijf gelden, maar ook aanvullende taken en verantwoordelijkheden binnen sectoren. Iedere cursus voorkomt dat u een van de stappen vergeet en de communicatie niet goed verloopt. Werkgevers kunnen jaarlijks trainingen en cursussen organiseren voor de BHV’ers. In sommige sectoren kan een halfjaarlijkse cursus zelfs beter zijn. Zo blijft iedereen up-to-date over eventuele veranderingen.