BHV plan voorbeeld
Met een BHV plan kan een organisatie aantonen aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen. Middels zo’n plan leggen werkgevers schriftelijk vast hoe ze de bedrijfshulpverlening (BHV) hebben georganiseerd en welke maatregelen hiervoor genomen zijn. Waarmee moet u als werkgever rekening houden bij een BHV plan opstellen, wat zijn de verplichtingen en op welke manier kan Preventief u hierbij helpen?
Wat is een BHV plan?
Een BHV plan, ook wel een BHV noodplan of BHV ontruimingsplan genoemd, is een beschrijving van de maatregelen die een organisatie heeft genomen voor de bedrijfshulpverlening. Hierin wordt niet alleen in kaart gebracht welke medewerkers bedrijfshulpverleners (BHV’ers) zijn, maar ook welke materialen gebruikt kunnen worden, het ontruimingsplan en de registratie van incidenten. Tevens is het belangrijk om een BHV plattegrond te maken, evenals vluchtroutetekeningen en instructiekaarten. Als uw organisatie bijzondere risico’s heeft, kunnen deze ook in het BHV plan opgenomen worden. Denk hierbij aan het gebruik van (brand)gevaarlijke stoffen en materialen. Door deze informatie te bundelen in een plan, is het voor iedereen in een overzicht duidelijk wat er moet gebeuren in het geval van een noodsituatie.
BHV ontruimingsplan maken: Belangrijke onderdelen
De inhoud van BHV plannen dienen overeen te komen met de risico’s uit de risico-inventarisatie en -evaluatie RI&E. Op basis van deze risico’s wordt gekeken welke BHV functies, opleidingen en trainingen nodig zijn om in het geval van incidenten goed voorbereid te zijn en de veiligheid op de werkvloer te kunnen optimaliseren. Bedrijven kunnen het plan zelf opstellen, maar ook een professionele partij inschakelen om dit aan uit te besteden. Hierdoor voldoet het ontruimingsplan BHV aan alle eisen en voorkomt u boetes van de inspectie.
Bij het opstellen van een BHV plan is het essentieel om een aantal onderdelen op te nemen, waaronder basisgegevens van de organisatie en hoe de BHV organisatie ingericht is. Beschrijf ook het aantal BHV’ers, hun contactgegevens, functie, beschikbaarheid, bereikbaarheid, en een registratie van de gevolgde oefeningen en trainingen. In een BHV plan horen tevens een beschrijving van de materialen en alarmering voor BHV, instructies voor het personeel, en de BHV procedures die gevolgd moeten worden. Voeg ontruimingsplattegronden en noodkaarten toe en vermeld de registratie van incidenten.
Om ervoor te zorgen dat een ontruimingsplan BHV actueel blijft, wordt er vaak een beheerder benoemd. Hij of zij zorgt ervoor dat het plan up-to-date blijft en toetst elk jaar of er aanpassingen vereist zijn.
Wie moet op de hoogte zijn van het BHV plan?
Alle medewerkers binnen een organisatie moeten het BHV plan kunnen raadplegen en bestudeerd hebben. Zorg er daarom voor dat het plan besproken wordt en dat alle medewerkers weten wat ze moeten doen bij een brand, ongeval of andere noodsituatie. Het is hiervoor ook van belang om het BHV plan op een centrale plek te bewaren en reserve-exemplaren paraat te hebben.
De aangestelde en opgeleide BHV’ers moeten daarnaast op de hoogte zijn van hun verantwoordelijkheden en taken. Zij moeten ook elk jaar een BHV cursus volgen, waardoor ze hun kennis actueel houden en ze in geval van nood adequaat kunnen handelen. Bij Preventief bent u hiervoor aan het juiste adres, aangezien wij diverse BHV cursussen en andere trainingen aanbieden, zoals de BHV 1 dag cursus en de herhalingscursus. Naast de medewerkers van een bedrijf, moeten ook de organisaties in de nabije omgeving op de hoogte zijn van het plan.
Waarom is een BHV plan belangrijk?
Een BHV plan opstellen is niet wettelijk verplicht, maar een werkgever is wel verantwoordelijk voor het treffen van passende maatregelen voor de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers. Hieronder vallen maatregelen voor eerste hulp, evacuatie en brandbestrijding en daar kan een BHV plan aan bijdragen. Middels zo’n plan laat u als werkgever namelijk zien dat u voldoende BHV’ers heeft aangesteld, die de juiste opleiding en materialen tot hun beschikking hebben. Het is daarentegen wel verplicht om een of meerdere BHV’ers aan te stellen voor ieder bedrijf met personeel in dienst. Het aantal BHV’ers mogen organisaties wel zelf bepalen op basis van de restrisico’s, het aantal aanwezigen en de omvang van het pand.
Een BHV plan is vooral belangrijk voor bedrijven met veel werknemers, meerdere verdiepingen in een kantoorpand of ongewone risico’s. Toch is het voor elke organisatie raadzaam om zo’n plan op te stellen.
BHV werkt efficiënter
Door middel van een plan kan de bedrijfshulpverlening efficiënter verlopen. Immers zijn afspraken, taken en rolverdelingen dan duidelijk vastgelegd en weet iedere werknemer wat er van hem of haar verwacht wordt bij calamiteiten.
BHV blijven verbeteren
Met een plan kan de BHV van een bedrijf doorlopend verbeterd worden. In dit plan staan namelijk afspraken, maar wordt er ook bijgehouden wat er op het gebied van BHV gebeurt door calamiteiten te vermelden en verslag te doen van de manier waarop BHV toegepast is. Zo is het ook duidelijk waar er nog verbetering mogelijk is en kunnen deze verbeteringen weer in het plan verwerkt worden.
Naslagwerk voor werknemers
Het BHV ontruimingsplan is niet alleen nuttig voor BHV’ers, maar ook voor andere medewerkers en biedt een nuttig naslagwerk met betrekking tot veiligheid. Onder andere nieuwe werknemers kunnen het plan doornemen en zijn zo gelijk op de hoogte van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen.
Bewijs van BHV
Hoewel het niet verplicht is om een BHV plan te maken, is het wel verplicht om BHV te organiseren en met zo’n plan kunt u dat schriftelijk bewijzen. In het geval van een calamiteit of incident wordt er vaak onderzoek gedaan, soms ook door externe partijen, waarbij bedrijven bepaalde verplichtingen hebben. Een BHV plan kan dan aantonen dat u aan deze verplichtingen heeft voldaan.
Voorbeeld van een BHV plan
Hoe ziet een BHV plan er dan precies uit? De inhoud staat niet vast, maar doorgaans worden er wel ongeveer dezelfde onderdelen gebruikt. Een BHV plan voorbeeld bevat de volgende onderdelen:
Verantwoording BHV plan: Beschrijf hierin het doel en de functie van het plan, en de taken, verantwoordelijkheden en het beheer binnen de BHV organisatie. U kunt hierin ook restrisico’s opnemen die uit de RI&E zijn gekomen en leidend zijn voor de inrichting van de BHV organisatie.
Basisgegevens: Geef enkele basisgegevens van uw organisatie, zoals het adres, belangrijke telefoonnummers en alarmnummers. Vermeld daarnaast informatie over het personeel en het gebouw, waaronder belangrijke bedrijfsstoffen, apparatuur en vluchtwegen.
BHV organisatie: Geef hier een overzicht van de BHV’ers van uw bedrijf met naam, afdeling, functie en BHV-taak. Hierin moeten ook hun beschikbaarheid en gevolgde opleidingen staan.
BHV materialen: Dit omvat alle blus-, eerste hulp- en communicatiemiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen die aanwezig zijn in uw organisatie. Geef tevens aan op welke manier er alarm geslagen kan worden.
Instructies voor het personeel: Hierin wordt een minimale voorlichting opgenomen voor de werknemers van uw bedrijf, bijvoorbeeld door de BHV’ers te vermelden, plattegronden en instructiekaarten toe te voegen, en de procedure voor het melden van een incident te beschrijven.
Procedures voor de BHV: Geef informatie over bepaalde procedures, zoals voor het alarm slaan bij externe hulpverleningsdiensten en handelen bij een incident.
Oefenen: Onder dit kopje kan via een schema een overzicht geboden worden van de BHV oefeningen die hebben plaatsgevonden. De manier van handelen wordt hier ook geëvalueerd.
Registratie van incidenten: Als er een incident heeft plaatsgevonden, kunt u dit beschrijven en vastleggen met behulp van een incidentregistratieformulier. Zo kunt u ook mogelijke verbeteringen ontdekken.
Schakel de hulp in van Preventief voor uw BHV plan
Een plan voor de bedrijfshulpverlening binnen uw organisatie is dus belangrijk voor de veiligheid van uw werknemers en voor het naleven van de wet- en regelgeving. Bij Preventief kunnen we u hierbij helpen. Ons team heeft jarenlange ervaring en weet daardoor precies welke informatie belangrijk is voor het BHV plan zodat het aan de eisen voldoet en leesbaar is voor al uw werknemers. Hierdoor zorgt u ervoor dat iedereen weet wat de verwachtingen en taken zijn bij een noodsituatie en wordt de schade aanzienlijk beperkt.
Hoe gaat dit in zijn werk? Dat hangt af van uw wensen en organisatie. Een van onze specialisten kan bijvoorbeeld op locatie langskomen om de mogelijke gevaren en risico’s te inventariseren. Aan de hand hiervan maakt Preventief vervolgens een BHV plan op maat voor u en kunt u tips krijgen voor het vergroten van de algemene veiligheid op uw werkvloer. Overigens kunt u ook bij ons terecht voor BHV cursussen, een <strong>cursus EHBO</strong> of juist een AED cursus voor uw personeel. Ontvangt u graag meer informatie of een op maat gemaakte offerte? Neem contact met ons op en wij helpen u verder.