Dit moet u weten over de Arbowet en BHV
Veilig en gezond werken is in iedere organisatie van groot belang. Niet alleen voor het welzijn van uw medewerkers. Ook de continuïteit van de onderneming waarborgt u hiermee. De Arbowet en BHV gaan daarom hand in hand. De Arbowet heeft verschillende regels opgesteld over de BHV. Ook staat er meer over de BHV cursus die medewerkers moeten volgen. Als werkgever moet u daarom op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen en de Arbowetgeving omtrent BHV.
Dit is de Arbowet
De Arbowet is de Nederlandse wet die regels stelt voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Het doel is om alle gezondheidsklachten en ongevallen die werk gerelateerd zijn te voorkomen. De wet is van toepassing op alle werkgevers en werknemers in Nederland. Het maakt daarbij niet uit hoe groot een bedrijf is. De Arbowet legt verantwoordelijkheden neer bij zowel werkgever als werknemer. Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek. Werknemers dienen mee te werken aan een veilige werkomgeving. Daarom staat de bedrijfshulpverlening in de Arbowet vermeld.
Verschillende verplichtingen in de Arbowet
Volgens de Arbowet bent u als werkgever verplicht om zich aan een aantal regels te houden. Zo moet er bijvoorbeeld een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opgesteld te worden. De RI&E wordt regelmatig geactualiseerd. U dient ook de medewerkers voor te lichten over de risico’s en veiligheidsmaatregelen die u binnen het bedrijf heeft. U stelt hiervoor onder andere een preventiemedewerker aan en organiseert de BHV, inclusief de bijbehorende cursus EHBO en andere cursussen voor de veiligheid. Vergeet ook niet om een basiscontract te hebben met een arbodienstverlener. Al deze verplichtingen zijn gericht op het voorkomen van ongevallen, ziekte en langdurige uitval. De nadruk ligt op preventie.
RI&E verder uitgelegd
De RI&E is een belangrijk document waarin u de risico’s op de werkvloer in kaart brengt. U beschrijft hierin onder andere welke gevaren er zijn voor de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers. Ook staan hier de maatregelen in om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Het document moet te allen tijde actueel zijn. Een regelmatige evaluatie is dus een vereiste. Ook moet er een plan van aanpak aan gekoppeld zijn. Hierin staat welke verbeteringen u gaat doorvoeren, binnen welk tijdsbestek en wie verantwoordelijk is.
BHV verder uitgelegd
BHV staat voor bedrijfshulpverlening in de Arbowet. De BHV’ers die taken uitvoeren zijn hiervoor opgeleid. Zij moeten zorgen dat bij noodgevallen de juiste stappen worden doorlopen en iedereen veilig naar buiten komt. Nog voordat de professionele hulpdiensten aanwezig zijn. De BHV en Arbowet komen hierbij samen. U bent volgens de Arbowet verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van BHV. Dat betekent niet dat u een exact aantal BHV’ers moet hebben. U moet wel voldoende BHV’ers aanstellen om in iedere situatie snel en doeltreffend te handelen. De BHV is een verplichting in de Arbowet. Als werkgever ontkomt u er daarom niet aan.
In de Arbowet en BHV verplichting staan de taken van BHV’ers vermeld. Zo zijn dit mensen die erop getraind zijn eerste hulp bij ongevallen te verlenen. Dit kan ook betekenen dat zij een reanimatie cursus moeten volgen om in het geval van een circulatiestilstand te kunnen handelen. Naast het verlenen van eerste hulp, beperken en bestrijden deze BHV’ers beginnende branden. Indien nodig, begeleiden ze een evacuatie en schakelen ze de hulpdiensten in. De aangewezen BHV’ers blijven te allen tijde communiceren met de hulpdiensten. De Arbo bij MKB bedrijfshulpverlening, en bij grotere bedrijven, verplicht tevens om regelmatig bijscholing te hebben om kennis en vaardigheden op peil te houden. Als werkgever dient u deze trainingen te organiseren.
Hoeveelheid BHV’ers per bedrijf
De Arbo wet en BHV geven niet aan hoeveel BHV’ers u daadwerkelijk in uw bedrijf moet hebben. Het aantal is namelijk afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Als niet alle medewerkers standaard op kantoor werken, heeft u minder BHV’ers nodig. De risico’s van het bedrijf spelen ook een grote rol voor de arbeidsomstandighedenwet en BHV. In een kantooromgeving met lage risico’s volstaat bijvoorbeeld vaak één BHV’er per 15 medewerkers. Een groot productiebedrijf met verhoogde risico’s dient veel meer mensen op te leiden om dezelfde resultaten te behalen. De bereikbaarheid van BHV’ers is van veel groter belang bij de Arbowet en bedrijfshulpverlening. Er moet altijd een BHV’er op locatie aanwezig zijn tijdens werktijden. Ook bij ploegen- of weekenddiensten.
Naast medewerkers zijn bovendien ook het aantal aanwezige bezoekers, cliënten of leerlingen en hun zelfredzaamheid van belang. Het aantal BHV’ers dat nodig is blijkt uit de RI&E en de maatgevende scenario’s en is dus per organisatie verschillend.
BHV-plan en een regelmatige ontruimingsoefening
Een goed beleid begint bij een plan. Dit BHV-plan bestaat uit een aantal onderdelen. Zo moet u bijvoorbeeld vermelden wie de BHV’ers zijn. De Arbo maakt voor BHV verplicht dat u ook de beschikbare middelen in het plan dient te hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn de brandblussers en de EHBO-koffer. Vergeet niet te vermelden waar deze zich in het gebouw bevinden. Ook schrijft u op welke alarmeringsprocedures er voor het bedrijf gelden en hoe een ontruiming in zijn werk gaat. Bij de Arbowet en BHV bent u wettelijk verplicht om regelmatig een ontruimingsoefening te houden. Zo weet iedereen op de werkvloer wat men moet doen in het geval van een calamiteit. Dit bevordert de veiligheid en verkleint de kans op paniek. Het geeft u een goede kijk op de eventuele zwakke punten, zodat u hier veranderingen in aan kunt brengen. De Arbowet BHV herhaling voorkomt dat er op een later moment problemen ontstaan.
Basiscontract bedrijfsarts of arbodienst
Sinds een aantal jaren is het verplicht om een basiscontract af te sluiten met een gecertificeerde arbodienst (de vangnetregeling) of een losse overeenkomst met een gecertificeerd bedrijfsarts (maatwerkregeling). In dit contract staan de minimale taken van de bedrijfsarts vastgelegd. Denk hierbij aan de begeleiding bij ziekteverzuim, toegang tot een bedrijfsarts en ondersteuning bij de RI&E. Ook een second opinion door een andere bedrijfsarts, toegang van de bedrijfsarts tot de werkvloer en een preventief spreekuur voor medewerkers mogen niet ontbreken. Het basiscontract zorgt voor een goede samenwerking tussen werknemers, werkgevers en de bedrijfsarts. Ook draagt het bij aan een effectief arbobeleid en de gezondheid van de medewerkers.
Werknemers spelen een grote rol
Hoewel u als werkgever ervoor moet zorgen dat de arbeidsomstandigheden en BHV goed geregeld zijn, spelen werknemers ook een grote rol binnen het bedrijf. Zeker op het gebied van veiligheid. De werknemers zijn bijvoorbeeld verplicht om veilig te werken door middel van de gegeven instructies. Ook moeten zij meewerken aan de uitvoering van het arbobeleid, onveilige situaties direct melden en de aangeboden persoonlijke beschermmiddelen gebruiken. Doordat iedereen verantwoordelijkheid neemt, kunnen de risico’s aanzienlijk kleiner worden.
Zelf zorgen voor een goede BHV
De Arbowet en BHV zorgen voor de veiligheid op de werkvloer. Met regelmatige oefeningen, het volgen van opfriscursussen en het opstellen van een goed plan zorgt u hiervoor. Uw rol als werkgever is hierbij cruciaal. Als werknemers hun verantwoordelijkheid ook nemen en meewerken aan de veiligheid, ontstaan er minder calamiteiten op de werkvloer.