Wat moet je doen bij epilepsie aanval
Een epileptische aanval komt vaak uit het niets, waarbij er kortsluiting plaatsvindt in de hersenen van het slachtoffer. Iemand schokt, krijgt spierkrampen en kan zelfs bewusteloos raken. Het is belangrijk om dan niet in paniek te raken, maar rustig te blijven en de juiste hulp te verlenen. Wat is epilepsie, hoe kunt u het herkennen en wat kunt u doen als iemand een epileptische aanval krijgt?
Wat is epilepsie?
In de hersenen geven cellen elektrische seintjes aan elkaar door, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat u geuren kunt herkennen en uw armen en benen kunt bewegen. Bij iemand met epilepsie kan er kortsluiting ontstaan in de hersenen en worden de elektrische seintjes niet goed meer doorgegeven. Bij zo’n epilepsieaanval geven de hersencellen heel snel allerlei seintjes af, waardoor de hersenen tijdelijk niet meer normaal functioneren. Er zijn verschillende soorten epileptische aanvallen, die ofwel in een deel van de hersenen plaatsvinden of in beide hersenhelften tegelijk.
Kenmerken epileptische aanval
Bij een epileptische aanval heeft een persoon zelf geen controle meer over zijn of haar lichaam en ook omstanders kunnen niets doen om de aanval te stoppen. Aanvallen kunnen tevens per persoon verschillen, maar u kunt het aan de volgende kenmerken herkennen:
Het slachtoffer verliest het bewustzijn helemaal of gedeeltelijk;
Hij of zij is angstig en in de war en maakt rare bewegingen met de armen, benen, hals en het hoofd;
De ogen van het slachtoffer draaien en hij of zij heeft moeite met praten;
De bloeddruk, ademhaling en hartslag veranderen;
Het slachtoffer ervaart tintelingen in de arm en kan ongecontroleerde, schokkende bewegingen maken.
Wat moet u doen als iemand een epileptische aanval heeft?
Na een paar minuten stoppen de aanvallen meestal vanzelf weer. Hoewel u de aanval niet kunt stoppen, kunt u wel voorkomen dat het slachtoffer zichzelf of zijn of haar omgeving verwondt tijdens de aanval. Zorg ervoor dat het slachtoffer wegblijft van gevaar en haal dingen weg die hem of haar kunnen bezeren. Blijf bij het slachtoffer en stel hem of haar gerust. Bij een epileptische aanval hoeft niet altijd een arts ingeschakeld te worden, maar doe dit wel als het de eerste keer is dat het slachtoffer een epileptische aanval heeft gehad. Schakel tevens een arts in als het slachtoffer bewusteloos blijft, zich heeft bezeerd, water heeft binnengekregen, de aanval langer duurt dan vijf minuten of als epilepsieaanvallen elkaar snel opvolgen.
Grote epilepsieaanvallen
Bij een grote epilepsieaanval, ook wel een tonisch-clonische aanval genoemd, kunnen heftige verschijnselen optreden. Bel in dit geval 112. Er wordt veel speeksel geproduceerd, waardoor het belangrijk is om het slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen na de aanval. Zo wordt verstikking voorkomen. Laat het slachtoffer niet drinken, omdat hij of zij nog suf kan zijn en zich zo kan verslikken. Maak verder knellende kleding los en laat het slachtoffer rustig bijkomen, waarbij omstanders op een afstandje moeten blijven staan.
Goed voorbereid met de cursus EHBO van Preventief
Bij opleidingsinstituut Preventief leert u alles over eerste hulp bij epilepsie en andere noodsituaties in de cursus EHBO. Of volg bij ons een BHV cursus, reanimatie cursus of AED cursus of laat uw werknemers deze cursus volgen en verhoog de veiligheid op de werkvloer. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op en wij lichten u in over de mogelijkheden.