Eerste hulp bij insectenbeet
Een insectenbeet of steek van een ander soort dier is vervelend en kan pijn doen. Vaak ontstaat er een grote, rode, jeukende vlek op de huid die opzwelt. Het gebeurt wel eens dat een slachtoffer benauwd of suf wordt. Bij dit soort ongewone lichamelijke reacties na een beet of steek is het belangrijk om te weten wat u moet doen om de juiste hulp te verlenen en gezondheidsrisico’s te minimaliseren. In deze blog leggen we bij verschillende soorten beten en steken uit hoe u het beste kunt handelen.
Wat moet u doen bij een insectenbeet of -steek?
Mensen kunnen door verschillende insecten en diersoorten gestoken of gebeten worden, waarbij het belangrijk is om op de juiste manier te handelen. De volgende steken en beten komen vaak voor.
Bijen- of wespensteek
Na een bijensteek is het belangrijk om zo snel mogelijk de angel met een pincet te verwijderen. Verwijder ook eventuele achtergebleven ringen als iemand in zijn of haar vinger is gestoken, omdat de vinger kan opzwellen. Bij een bijen- of wespensteek is het handig om een nat of koud kompres van een theedoek, gaasje of washandje op de plek van de beet te leggen. Dit vermindert de jeuk en pijn. Bel bij een steek van een bij of wesp 112 als het in de mond of keel heeft plaatsgevonden, het slachtoffer bewusteloos of suf wordt of last krijgt van buikpijn, of als de steekplaats heel dik wordt.
Tekenbeet
De beet van een teek kan leiden tot de ziekte van Lyme, wat gepaard gaat met verlammingen en gewrichtsklachten. Niet iedereen die is gebeten door een teek krijgt ook daadwerkelijk de ziekte, maar het is wel belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik hiervoor geen alcohol of benzine, en pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een speciale tekenverwijderaar of pincet. Ontsmet vervolgens de plek van de tekenbeet. Als het verwijderen niet lukt, of als er een rode kring om de tekenbeet zit, bel dan een huisarts. Neem ook contact op met een arts als het slachtoffer ongewone vermoeidheid, koorts, extreme jeuk, pijn aan de gewrichten of een verminderde eetlust krijgt.
Slangenbeet
De adder is in Nederland de enige giftige slangensoort die voorkomt in het wild. Wanneer iemand gebeten is door een giftige slang is het belangrijk om zo snel mogelijk 112 te bellen. Geef hierbij de plaats van de beet door en indien bekend de slangensoort. Beweeg daarnaast het lichaamsdeel waar gebeten is zo min mogelijk en ga het niet afbinden, insnijden of uitzuigen. Verwijder juiste knellende ringen of banden en beperk lichamelijke activiteit.
Steek van een zeedier
Ten slotte kan iemand ook gestoken worden door een zeedier, zoals een kwal, Pieterman vis of zee-egel. Houd het lichaamsdeel van de steek dan in heet water, zo warm als het slachtoffer kan verdragen. Als dit niet mogelijk is, kan de plek van de steek ook gekoeld worden met ijs of een cold pack of afgespoeld worden met zeewater. U kunt ook om hulp vragen bij de lokale reddingsbrigade. Bel de professionele hulpdiensten als het slachtoffer een ernstige allergische reactie krijgt.
Diploma Eerste Hulp bij Preventief
Om optimaal eerste hulp bij insectenbeten en andere soorten steken te bieden, kunt u een cursus EHBO volgen, bijvoorbeeld bij Preventief. Hier leert u EHBO volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis, waardoor u adequaat leert te handelen in noodsituaties. Of volg een van de andere cursussen in ons opleidingsaanbod, zoals VCA Vol of een reanimatie cursus. Onze gekwalificeerde instructeurs met jarenlange ervaringen in EHBO leren u alles wat u moet weten over eerste hulp bij ongevallen.